Mondkapjes kopen: wat is echt belangrijk?

Mondkapjes kopen is niet moeilijk. Vandaag de dag kun je ze op elke hoek van de straat vinden en online is het assortiment nog groter. Vanaf 1 december zal je ook veel meer mondkapjes nodig hebben, want het dragen ervan is sinds die datum verplicht in openbare ruimtes. Dat was natuurlijk al het geval in het openbaar vervoer. Ook al zijn mondkapjes gemakkelijk te vinden, het is wel belangrijk dat je op een aantal punten let voordat je ze aanschaft. We hebben de belangrijkste daarvan op een rijtje gezet.

Mondkapjes kopen zonder kwaliteitseisen

De belangrijkste regel van de verplichting is dat je een mondkapje moet dragen. Dat is dus geen bandana, geen sjaal en geen spatscherm. Behalve dat zijn er weinig eisen aan het mondkapje, ook niet met betrekking tot kwaliteit. Wat wel belangrijk is, is dat je alleen niet-medische mondkapjes gaat kopen. Medische mondkapjes moeten op voorraad blijven voor het medische personeel.

Geen kwaliteitseisen wel kwaliteit

Met de eis over de kwaliteit bedoelt de overheid dus dat jouw mondkapje niet getest hoeft te zijn. Maar kwaliteit is wel degelijk belangrijk en deze laat nogal eens te wensen over. Vooral als je je mondkapjes online kopen wilt. Een mondkapje van slechte kwaliteit zal zijn werk niet goed doen en dan vervalt het doel ervan een beetje. Let daarom op kwaliteit door de specificaties door te lezen, door klantenrecensies te bekijken en door je mondkapjes te kopen bij een Nederlands verkooppunt.

Denk na over extra bescherming

Mondkapjes die je nu draagt houden het virus tegen als jij het bij je hebt. Je kunt ze dus zien als een zakdoek die constant voor je neus en mond gebonden is. Je bent er niet voldoende beschermd mee tegen het oplopen van het virus. Wil je wel wat extra zekerheid, dan kun je investeren in mondkapjes met drie lagen of je kunt mondkapjes kopen met een filter. Als dat belangrijk voor je is, is dit het moment om daar een beslissing over te maken.

Hoeveel mondkapjes gebruik je?

Een laatste punt om goed over na te denken is hoeveel mondkapjes je nodig hebt. En dat zijn er nu waarschijnlijk meer dan je denkt. Alleen voor een bezoekje aan de supermarkt heb je al een mondkapje nodig en zo zijn er een heleboel andere openbare ruimtes waarbij dat zo is. Maak dus een goede berekening, vergeet dan niet dat het openbaar vervoer ook meetelt, schaf voldoende mondkapjes aan en doe een corona test. Wil je stoffen mondkapjes kopen, dan houd je er rekening mee dat er ook altijd een aantal in de was zullen zitten.

Goede mondkapjes zijn belangrijk

De mondkapjes die verplicht zijn gemaakt halen hun kracht uit massa gebruik. Vandaar ook de verplichting in situaties die onveiliger zijn. Een mondkapje van slechte kwaliteit, die verkeerd gedragen wordt of die niet gewassen is kan deze kracht te niet doen. Sta daar dus even bij stil voordat je je mondkapjes kopen gaat en je komt vast met de beste exemplaren thuis.