Kun jij de nieuwste ontwikkelingen nog bijbenen?

Kun jij de nieuwste ontwikkelingen nog bijbenen?

Als het gaat om technologie, gaan de ontwikkelingen al jarenlang in een razend hoog tempo. Kun jij alles nog bijbenen, en ben je steeds op de hoogte van alles dat speelt? Of heb je het een beetje opgegeven, en merk je het vanzelf wel als er iets nieuws op de markt is waar je uiteindelijk echt niet zonder kan?

Ja, lach maar!

Jonge mensen lachen zich vaak rot als ze ouderen zien stoeien, of beter gezegd ‘worstelen’ met alles dat de technologie met zich meebrengt. En ja, natuurlijk, het ziet er grappig uit, iemand die geen idee heeft waar die muis van een computer toch voor is. En als mensen op leeftijd melden dat ‘hun Google stuk is’ of ‘het internet niet meer werkt’ is dat best reden tot gniffelen. Maar bedenk zo nu en dan wel dat de wereld er in de tijd dat zij opgroeiden nog heel anders uitzag.  En dat de ontwikkelingen nog lang niet zullen stoppen, en de kans dus groot is dat jij je over een aantal jaar net zo zal voelen als de ouderen van nu op dit moment.


Want wat is er een hoop veranderd, en wat zal er nog veel gaan veranderen! De veertigers van nu, toch bepaald niet stokoud, zijn puber geweest in een tijd dat er nog geen internet was. Toen mobiele telefoons nog niet bestonden, althans, niet op grote schaal. Zij hebben zich het werken op de computer in veel gevallen zelf eigen moeten maken. Lessen Windows en Word waren lange tijd heel normaal, iets dat nu bijna ondenkbaar is.

Nieuwe producten

Al die technologische ontwikkelingen hebben ook veel nieuwe producten met zich meegebracht, dingen waarvan we 30 jaar geleden niet konden vermoeden dat er geld mee te verdienen was. Een voorbeeld? Telefoonhoesjes. Een product dat op de markt kwam toen we voor het eerst een telefoon kregen die we heel de dag met ons meenamen, en ontdekten dat deze dan wel snel beschadigde. Inmiddels zijn er winkels die niets anders verkopen dan telefoonhoesjes, iets dat nog niet zo lang geleden ondenkbaar was. Het bijzondere is dat dit soort producten zich steeds aan moet passen aan de nieuwste ontwikkelingen. De telefoonhoesjes van nu zijn niet meer te vergelijken met die uit de tijd van de opkomst van de mobiele telefoon: die waren zo groot dat een hoesje bijna een tas leek. Bij ieder nieuw type telefoon moeten er nieuwe hoesjes komen: op het moment dat de Samsung Galaxy S9 hoesjes in de winkels liggen, wordt er achter de schermen alweer gewerkt aan een nieuw toestel. Dat betekent dus razendsnel aanpassen, niet alleen voor de gebruikers van de telefoon, maar ook voor de producenten van allerlei andere producten die hiermee samenhangen.