Efficiënt, snel, flexibel, discreet en soms een tikkeltje luxe. Zonder stress en wachtrijen aan de terminal of bij het inchecken, individuele en persoonlijke begeleiding. Dat zijn zo maar een paar zaken waar ik aan denk als ik zou mogen vliegen met een privéjet. Maar is een privé jet goedkoop?
Maar wat kost het vliegen met een privéjet nu?
Aanbieders van privéjets willen niet echt betrokken raken bij harde prijsvergelijkingen met lijnvluchten. “Vliegen met privéjets is iets anders en eigenlijk niet te vergelijken”. Een vergelijking is bijzonder moeilijk omdat veel van de bestemmingen waar een privé-luchtvaartmaatschappij naartoe gaat, verder nauwelijks worden bediend worden door commerciële luchtvaartmaatschappijen en daardoor vaak relevanter zijn voor het bedrijfsleven dan het toerisme.
De keuze van de jet
Een kleine Cessna die maximaal 440 km/u kan halen en elke 900 kilometer moet worden bijgetankt, is relatief goedkoop, maar heeft een kleinere actieradius en doet er ook aanzienlijk langer over om op zijn bestemming te komen dan een vliegtuig met een straalmotor.
Lege vluchten voor de halve prijs
Het is echter goedkoper om met een privévliegtuig op te stijgen als u een zogenaamde empty- leg-vlucht boekt. Dit zijn vluchten die leeg terugkeren na het vervoer van personen of goederen als ze niet zijn gecharterd. Een lege vlucht charteren kost gemiddeld de helft minder dan een gebruikelijke vlucht met een privéjet.
Sommige aanbieders bieden zelfs lege vluchten aan tot 90 procent onder de normale prijs. Alles moet dan wel passen natuurlijk, de vertrek- en aankomstluchthaven kunnen bij deze “lege vluchten” niet worden gewijzigd en je bent dan ook gebonden aan de vertrek- en aankomsttijden.
Dat kost vliegen in een privéjet
Dus hoeveel kost het om als VIP op te stijgen in een privéjet met vrije stoelkeuze in plaats van een te krappe stoel in een lijnvliegtuig met een slechte service en lange wachttijden bij de gate? Ik deed een klein onderzoekje en kwam de volgende cijfers en bedragen tegen op het internet.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een vlucht in een eenvoudig propellervliegtuig of voor een jet met een hoger comfortniveau. Voor grotere en eleganter uitgeruste vliegtuigen moet je, afhankelijk van de grootte, rekenen tussen 2500 á 10.000 euro per uur. In deze prijsklasse krijg je echter al plek in een jet die ook geschikt is voor intercontinentale vluchten. Voor een Europese zakenreis zijn kleinere toestellen de betere en goedkopere keuze.
Dergelijke jets zijn al te huur voor zo’n 1500 euro per uur. Dit is inclusief brandstofkosten, de kosten voor de bemanning, luchthaven en handling fees, wanneer nodig ook de kosten voor de overnachting van de bemanning en de catering, als het vliegtuig daar groot genoeg voor is tenminste.
Als je dus met meerdere personen naar een bestemming vliegt kan het dus zijn dat een je goedkoper vliegt met een privéjet. Want in plaats dat je per passagier betaald wordt een privéjet in de regel per uur afgerekend en dat kan vooral met meerdere personen veel voordeliger zijn dan een last minute tickets bij één van de grotere commerciële lijndiensten.
Huur een privé jet op Firstclassaviation.nl